Εκπαιδευτική επίσκεψη – Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ Γ1

Πολύτιμες εμπειρίες και συμβουλές σχετικά με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, τη σύνταξη σχολίων- editorials-άρθρων γνώμης με βάση τα οπτικά ντοκουμέντα, τη «ματιά» των φωτορεπόρτερ και την ιστορία της φωτοειδησεογραφίας αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ Γ1 του ΔΙΕΚ Σερρών κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων τους που πραγματοποίησαν μαζί με τους εκπαιδευτές τους κ.κ. Χριστίνα Παπαφράγκου και Νικόλαο Μόσχοβο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εξής εκθέσεις φωτογραφίας της «Photobienale» στη Θεσσαλονίκη:
1.Στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην έκθεση με τίτλο: « Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: Από την Ανατολία στη Δύση», όπου στους εκπαιδευόμενους εξηγήθηκε το πως γράφονται σχόλια- άρθρα- επιφυλλίδες με αφορμή διάφορα ιστορικά φωτογραφικά γεγονότα..
2.Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην έκθεση φωτορεπορτάζ με τίτλο: «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του» , όπου στους εκπαιδευόμενους περιεγράφηκε το πως γράφονται σχόλια – άρθρα γνώμης- επιφυλίδες με αφορμή το φωτορεπορτάζ και είδαν το πως οι φωτορεπόρτερ απεικονίζουν την ένταση της κάθε στιγμής,
3. Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στην έκθεση με τίτλο: «Το φάντασμα του λαού», όπου στους εκπαιδευόμενους αναλύθηκε το πως γράφονται editorial- άρθρα γνώμης με αφορμή τη φωτογραφική απεικόνιση της πολιτικής ή της κοινωνικής θεματολογίας.
Επίσης, στους εκπαιδευόμενους επεξηγήθηκε το πως οι φωτογράφοι εστιάζουν και απεικονίζουν στα πολιτικά πρόσωπα ή στα κοινωνικά ζητήματα.
4. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην έκθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή»., όπου στους εκπαιδευόμενους επισημάνθηκε το πως γράφεται ένα άρθρο γνώμης- σχόλιο – επιφυλλίδα για τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο, με αφορμή τη ζωή τη ζωή ενός σκηνοθέτη, που γύρισε όλες τις ταινίες του, στη Θεσσαλονίκη.
Μάθημα πραγματικής δημοσιογραφίας μαζί με πολύτιμες συμβουλές, όμως, αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ Γ1 του ΔΙΕΚ Σερρών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψη που πραγματοποίησαν μαζί με τους εκπαιδευτές τους κ.κ. Χριστίνα Παπαφράγκου και Νικόλαο Μόσχοβο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5 στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεφυλλίσουν φύλλα παλαιών εφημερίδων από το 1915 και μετά («Ταχυδρόμος» και «Μακεδονία»), που φυλάσσονται στο πολύτιμο αρχείο εφημερίδων της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Μετά, οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τις ανεκτίμητες συμβουλές, που τους έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ κ. Νίκος Καρράς, ο οποίος τους μίλησε στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ,. που λειτουργεί στον 3ο όροφο του κτιρίου της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς τους εξήγησε πως θα πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή, αν θέλουν να διαπρέψουν στο χώρο της της δημοσιογραφίας. Ακόμη, ο κ. Καρράς τους μετέδωσε με παραδείγματα στιγμές της εμπειρίας του και τους εξήγησε τις δράσεις, που αναπτύσσει η ΕΣΗΕΜ-Θ για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι και οι οποίες εργάζονται στη περιφέρεια. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι από το 1972 στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...